Ті, хто говорить, що Україна може відновити ядерний статус, це або тотальні невігласи, або російські провокатори, – Юрій Костенко

Хто і як може зупинити російського агресора? Що для цього треба робити вже негайно? Чи можна Україні відновити статус ядерної держави? Відповіді на ці та інші запитання лідер Української народної партії Юрій Костенко озвучив в ефірі Радіо Київ.

Захід має рішучіше реагувати сьогодні на агресію Росії, аніж 2014 року

Росія веде відкриту війну проти України вже з моменту анексії Криму. Це визначається міжнародним правом, зокрема, статутом ООН, де чітко зазначено – що таке агресія і, найголовніше, як світ має реагувати на неї, наголошує Юрій Костенко.

Лідер УНП нагадав, що коли відбулась анексія Криму, реакція світу була зовсім млявою щодо Росії, хоча інструментарію у західних країн до примусу Росії до миру було достатньо. Далі були події в Донецькій та Луганській областях за участі російських збройних сил. Світові держави також заплющили на це очі.

Тому зараз, на думку політика, треба говорити про те, наскільки Захід цього разу жорстко, на відміну від 2014 року, реагуватиме на вторгнення російських військ на територію суверенної держави, коли Росія зруйнувала все те, що світ створив після Другої світової війни. «Це не тільки Статут ООН, це і Гельсінські угоди про непорушність кордонів, це і заключний акт ОБСЄ, це і Будапештський меморандум, який є юридично зобов’язуючим документом», – зазначає Юрій Костенко.

Що сьогодні має терміново робити Україна, щоб стримати агресію Росії

Сьогодні вже відбувається розширення російської агресії із заходом регулярних військ РФ на територію України. Тому лідер УНП Юрій Костенко наголошує на необхідності терміново збирати Раду Безпеки ООН. Росія, яка вже зараз має юридичний статус країни-агресора, повинна бути позбавлена права вето на всі рішення, що стосуються України. Оскільки наша держава є жертвою агресії, зазначає політик.

Юрій Костенко наголошує, що на Раді Безпеки ООН представник України повинен звернутися до всього світу із закликом допомогти відбивати агресію Росії проти України. Бо це передбачено статутом ООН.

Друге, що на думку лідера УНП, потрібно негайно зробити, – це терміново зібрати країни для консультації в межах Будапештського меморандуму – з Великою Британією та США. І спільно напрацьовувати відповідь Росії на її агресію проти України.

Ті, хто говорить, що Україна може відновити ядерний статус, – це або тотальні невігласи, або російські провокатори

Юрій Костенко нагадує, що визначення про те, що таке ядерна держава, є в Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї. Там написано, що лише та держава є ядерною, яка виготовила, випробувала і зробила ядерну боєголовку до 1968 року. В складі Радянського Союзу Україна виготовляла й постачала уран з Дніпропетровської та Кіровоградської областей для перших боєголовок Радянського Союзу. Але коли Україна стала незалежною, то на нашій території підприємств з виробництва боєголовок вже не стало. Лишились лише підприємства «Південмашу» з вироблення носіїв для стратегічної ядерної зброї.

«Сьогодні не можна відновити ядерну зброю на території України», – стверджує Юрій Костенко.

По-перше, Україна вже підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерна держава. І за будь-якої спроби відновити ядерну зброю, Україну очікують санкції, які міжнародна спільнота застосувала щодо Ірану та Північної Кореї.

По-друге. Вироблення ядерного вибухового пристрою – дуже дорого. Україна весь збагачений уран і плутоній передала Росії. В Україні вже нічого немає. Щоб їх виробити потрібні мільярди доларів на створення таких виробництв. А в нас цих мільярдів немає. Тому ті, хто говорить про те, що Україна може відновити ядерний статус, – це або тотальні невігласи, або російські провокатори, наголошує лідер УНП.

Хто може притягнути до відповідальності Росію і який найдієвіший спосіб для вгамування агресії Росії?

Юрій Костенко зазначає, що зараз є механізм, який поки визнає і Росія, і ООН, і Радбез ООН – там і потрібно порушувати питання про відповідальність. Але не так традиційно, як це робилося раніше, – коли за пропозицією України виносилось питання про російську агресію, а Росія, як постійний член Радбезу ООН, накладала на нього вето. Тому, на думку політика, вже настав час міжнародній спільноті переглянути питання постійного членства Росії в Раді Безпеки ООН.

Якщо цього не буде зроблено, доведеться застосувати інші шляхи вгамування агресії Росії – шлях примусу агресора до миру.

Юрій Костенко переконаний, що найдієвіший спосіб – мирні санкції проти найближчого оточення Путіна. Оскільки всі свої гроші вони зберігають в західних банках, їхні діти та родичі живуть і навчаються в західних країнах, тому лише мирні санкції конкретно проти цих осіб можуть зупинити агресію і Путіна і його оточення. І назавжди відбити бажання воювати з цивілізованим світом.

Що має негайно зробити Україна?

Юрій Костенко вважає, що зараз треба терміново:

Перше. Зібрати президенту Володимиру Зеленському керівників США та Великої Британії, які, згідно з Будапештським меморандумом, повинні проводити консультації. І представити свого роду програму. На кшталт тієї, яка була представлена Німеччині після Другої світової війни – плану Маршалла. Такий план з усіма складовими повинен бути терміново підготовлений шляхом консультацій. Він має передбачати, що все оборонне озброєння, передусім програма ПРО (вона найслабкіша в Україні), повинне терміново постачатись в Україну.

Друге. Це заохочувати інвестиції, які повинні підняти рівень української економічної активності. З України не повинні втікати, як сьогодні, ні дипломати, ні бізнес. Західні країни мають гарантувати безпеку їхніх підприємців.

Третє.  Подолати клановий олігархат, який зростав на російській газовій трубі та інших схемах. Вони розкрадають в державі 30% ВВП, а це – 46,5 мільярдів доларів США. Вони крадуть суму, яка перевищує державний бюджет України. На жаль, в українських олігархів відсутнє таке поняття, як національний інтерес, інтерес Української держави. Без подолання кланового олігархату Україна просто не оживе.

Лідер УНП Юрій Костенко наголошує, що сьогодні непрофесіоналізм влади – найбільше зло і найбільша проблема в Україні. Допоки в державі правитимуть політики з «учорашнім менталітетом», і буде влада дилетантів, які вважатимуть за можливе торгувати з країною-агресором, про сильну Україну годі мріяти.

Лише коли Захід бачитиме чітку позицію України щодо агресора, тоді можна розраховувати і на його беззаперечну підтримку.

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image