УНП вимагає заборонити появу нових російських кораблів у Севастополі

Українська народна партія вимагає від української влади заборонити Російській Федерації збільшувати кількість наземних та підводних човнів у складі угрупування Чорноморського флоту, що базується в Севастополі. З цією заявою виступив голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН.

За його словами, Базові угоди про перебування Чорноморського флоту Росії в Україні 1997 року не передбачають права введення нових російських військових кораблів на нашу територію. Так політик прокоментував заяву командувача Чорноморським флотом Росії Олександра ФЕДОТЕНКА про наміри у 2014 році поповнити ЧФ РФ новими човнами.

«Перелік російських військових кораблів та суден на території України чітко зафіксований в угоді між Україною і Російською Федерацією про параметри поділу Чорноморського флоту і не допускає будь-якого механізму зміни статус-кво: вона фактично передбачає, що російський флот базується в Севастополі до завершення терміну придатності кораблів (2017 рік), а за цей час Росія мала б розбудувати на власній території базу для вже нових кораблів»,— підкреслив голова Кримської організації УНП.

Політик зауважив, що для реалізації бажання Москви має бути підписана нова угода про оренду, тобто створено НОВУ іноземну базу на території Україні, а це грубо суперечить Конституції, яка забороняє розміщення НОВИХ іноземних військових баз. «У 1997 році зробили виняток лише для вже існуючої російської бази Чорноморського флоту в тоді існуючому складі військовослужбовців та військової техніки»,— наголосив ФОМУШКІН.

«Якщо Україна погодиться на збільшення російської присутності в Севастополі та Криму, це буде грубе порушення статті 50 Конституції України, яка гарантує право громадян на чисте та безпечне довкілля, адже після реалізації російської державної програми озброєння на період 2011–2020 роки, відповідно до якої Чорноморський флот має отримати 18 кораблів, у тому числі 6 фрегатів, 6 дизельних підводних човнів і 2 великих десантних кораблі, Севастополь та більша частина південного узбережжя Криму перетвориться на справжню «помийну яму», непридатну не лише для відпочинку громадян, а й для безпечного проживання, бо вже сьогодні нагромадження нафтопродуктів навколо російських баз Чорноморського флоту в Криму у 180 разів перевищує гранично допустиму концентрацію»,— підсумував Олег ФОМУШКІН.

УНП, Севастополь

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image