УНП вважає зрив «іракського контракту» свідомим саботажем

«Свідомим саботажем, спрямованим на знищення напрацьованого десятиліттями позитивного іміджу України як серйозного партнера на міжнародному ринку озброєння»,— назвав народний депутат України, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК нібито виявлення в українських БТРах для Іраку істотних недоліків у системах ведення вогню. На його переконання, «у цій справі має ретельно розібратися Служба Безпеки України».

«Після заміни керівництва «Укрспецекспорту», особливо після приходу на посаду голови цього державного підприємства, а згодом голови державного концерну «Укроборонпрому» екс-громадянина Росії, нинішнього Міністра оборони України Дмитра САЛАМАТІНА, поступово реалізується план зі зриву іракського контракту, що забезпечив роботою понад 80 українських заводів ВПК, більшість з яких до того простоювали»,— підкреслив народний депутат.

Так, ДЖОДЖИК нагадав, що «найперше, команда САЛАМАТІНА звільнила людей, які вибороли для України «іракський контракт» в 2009 році — Героя України Михайла БОРИСЮКА з посади генерального конструктора Конструкторського бюро ім. А. А. Морозова, а Олексія ПІДГОРНОГО з посади директора заводу ім. Малишева». Результатом цього, за словами представника УНП, стали «штрафні санкції до України за зрив встановлених у двосторонньому порядку термінів поставок 26 бронетранспортерів БТР-4 (вже за кілька місяців після звільнень), а згодом — СБУ відкрила кримінальну справу за фактом розтрати державного майна в особливо великих розмірах представниками заводу ім. Малишева».

«Всі ці недоліки до останнього часу продовжували списувати на попереднє керівництво КБ Морозова та заводу Малишева, однак теперішнє виявлення недоліків в системі ведення вогню БТРів доводить, що за всі «проколи» під час виконання «іракського контракту» несе відповідальність команда діючого Міністра оборони, колишнього високо посадовця ВПК РФ Дмитра САЛАМАТІНА»,— заявив ДЖОДЖИК.

На його думку, «однією з причин такого стану речей може бути ревне ставлення Російської Федерації до отримання Україною такого великого військового контракту, а отже  фактичне витіснення Москви з ринку озброєння нової іракської армії».

«Сьогодні необхідно зробити все можливе, щоб зберегти для України цей унікальний «іракський контракт», провал якого замість 2,4 млрд. доларів доходи принесе мільйонні штрафні санкції та знищення України, як крупного експортера на міжнародному ринку озброєння»,— підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

УНП

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image