«Ядерний вулкан», що готовий до виверження у будь-яку мить ‒ Юрій Костенко на засіданні круглого столу, присвяченого 35-й річниці спорудження об’єкта «Укриття» на ЧАЕС. ВІДЕО

До 35-ї річниці введення в експлуатацію об’єкта «Укриття» на ЧАЕС 30 листопада 2021 року відбулося засідання круглого столу. Мета зустрічі ‒ привернути увагу уряду України та міжнародних партнерів до необхідності консолідувати зусилля та фінансові ресурси на розробку плану із перетворення об’єкта «Укриття».

Адже все, що було зроблене за 35 років, була лише підготовка до найскладнішого та найважливішого етапу у перетворенні об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему ‒ третьої фази Стратегії перетворення, а саме: демонтажу нестабільних конструкцій «Укриття» та поводження з паливовмісними матеріалами. Про це заявив тимчасово в. о. гендиректора ЧАЕС Валерій Сейда.

Роботи, які необхідно впроваджувати, є унікальними та надзвичайно складними як за технічними рішеннями, так і за масштабами необхідних фінансових ресурсів.

Учасники круглого столу, а це ‒ понад 30 науковців, інженерів та будівельників, закликали урядовців до створення чіткого Плану подальших дій щодо перетворення «Укриття» на екологічно безпечну систему, об'єднання фінансових ресурсів України та світу, а також визначення пріоритетності фінансування проєктів, що пов'язані з об'єктом «Укриття».

Сьогодні конче потрібна подальша реалізація безпекових і демонтажних робіт зруйнованого реактора, але міжнародна фінансова допомога закінчилася, ‒ заявив на круглому столі ексміністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України Юрій Костенко. Адже під новим конфаймент-саркофагом, спорудженим над зруйнованим Чорнобильським реактором, «майже 200 тонн високоактивних ядерних матеріалів у неконтрольованому стані, тисячі тонн радіоактивних матеріалів, зруйновані вибухом будівельні конструкції. Це все свого роду «ядерний вулкан», що готовий до виверження у будь-яку мить», ‒ наголосив лідер УНП.

З огляду на власний досвід ведення переговорів з Великою сімкою (G7) щодо закриття ЧАЕС у 1995–1998 роках та формування міжнародного фонду фінансової допомоги Україні (а це близько 10 млрд доларів США) Юрій Костенко рекомендує українській владі зробити наступне:

1. Президенту України призначити відповідальну особу у статусі віце-прем'єра або профільного міністра для ведення переговорів з Великою сімкою щодо подальшого фінансового забезпечення реалізації програми.

2. Верховній Раді України звернутися до парламентів країн Великої сімки та ЄС щодо фінансової допомоги Україні.

3. Українському МЗС разом з країнами-партнерами організувати нову міжнародну конференцію для фінансування безпекових робіт у саркофазі.Бо лише високий рівень особистої уваги української влади до цієї глобальної проблеми здатний стимулювати світ надати Україні подальшу фінансову допомогу.

Бо лише високий рівень особистої уваги української влади до цієї глобальної проблеми здатний стимулювати світ надати Україні подальшу фінансову допомогу.

https://www.youtube.com/watch?v=9Nnd_BGbMEY

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image