УНП вимагає відкрити кримінальну справу за біл-борди з вітанням патріарху Кирилу

«Негайно зняти біл-борди з вітанням очільнику Російської православної церкви Кирилу»,— вимагає голова Чернівецької обласної організації Української народної партії Іван АНТОНЮК. Він також звертається до Генеральної прокуратури з вимогою «відкрити кримінальну справу за фактом появи «кирилівських бордів» в регіонах України, зокрема на Буковині» та до Контрольно-ревізійного управління з вимогою «перевірити, на яких підставах і скільки бюджетних коштів було виділено для їх встановлення».

«Стаття 35 Конституції України передбачає, що церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а жодна релігія не може бути визнана державою, як обов'язкова»,— нагадує АНТОНЮК. Тож, він наголошує, що «ця норма передбачає, у тому числі що органи державної влади не мають права витрачати державні кошти для реклами чи прославляння будь-якої релігійної організації».

Натомість за інформацією УНП, «виготовлення, встановлення та оренда площин для цієї реклами профінансовано з державного та місцевих бюджетів, що підпадає під дію Кримінального кодексу за статтею нецільове використання бюджетних коштів».

Окрім того, АНТОНЮК вказує на очевидну суперечку, з точки зору релігійних канонів. «Основним органом прийняття рішень у вселенському Православ’ї є Собор найстаріших Церков. А, відповідно до ухваленого ним рішення, Україна є канонічною територію Константинопольського, а не Московського патріархату»,— зауважив член УНП.  Відтак, за його словами, «Україна, а тим паче Буковина, де вірних УПЦ Московського патріархату не більше 20%, не може вітати «свого патріарха».

УНП, Крим

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image